Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mater castrorum
Ekwita
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 17:06, 30 Maj 2005 Temat postu: Kuchnia rzymska |
|
|
Zacznę od szczegółowego przepisu, ale jak znajdę więcej czasu, to napiszę ogólnie o kuchni
Fasolka Kommodusa z anyżem i jajkami
Kiedy masz ochotę na coś ostrzejszego
400g świeżej fasoli w strąkach
1/2 szklanki wody
sos:
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki ziaren selera lub lubczyku
szczypta anyżu
2 łyżeczki pokrojonej cebuli
1/2 szklanki białego wina
3 surowe żółtka
Ugotować fasolkę, odcedzić, wywar zachować. Do moździerza wsypać pieprz, ziarna selera (lubczyku) i anyż, wymieszać z łyżeczką wywaru z fasoli. Dodać cebuli, wina i dobrze ubite żółtka, polać odcedzoną fasolkę. Piec w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!!!
Wg Apicjusza De re coquinaria (I w. n.e.). Zaadoptowane dla kuchni współćzesnej przez J. Edwardsa
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Magnecjusz Antonius
Pontifex Maximus

Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 441
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Południowe prowincje Imperium/Kraków
|
Wysłany: Pon 17:33, 30 Maj 2005 Temat postu: |
|
|
Mniam, mniam... I proste w przygotowaniu - nie wymaga wielkiego nakładu sił Hmm.. będę musiał to spróbować przygotować... Może mi się uda, chociaż moje doświadczenie kulinarne nie jest wielkie
Dzięki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mater castrorum
Ekwita
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 18:53, 30 Maj 2005 Temat postu: |
|
|
Powinno wyjść - tylko nie dodaj za dużo anyżu! Poza tym smak jest naprawdę oryginalny. Ciastka wg rzymskiego przepisu smakowały mi przede wszystkim dlatego, że były rzymskie, a nie ze powodu szczególnych walorów smakowych.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magnecjusz Antonius
Pontifex Maximus

Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 441
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Południowe prowincje Imperium/Kraków
|
Wysłany: Wto 11:45, 31 Maj 2005 Temat postu: |
|
|
Mater castrorum napisał: | Powinno wyjść - tylko nie dodaj za dużo anyżu! Poza tym smak jest naprawdę oryginalny. Ciastka wg rzymskiego przepisu smakowały mi przede wszystkim dlatego, że były rzymskie, a nie ze powodu szczególnych walorów smakowych.  |
Mam nadzieję, że wyjdzie, kiedy sieza to zabiorę Aha.. a jak długo trzymać to w piekarniku?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mater castrorum
Ekwita
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 16:14, 31 Maj 2005 Temat postu: |
|
|
Emperor napisał: | Aha.. a jak długo trzymać to w piekarniku? |
Trudno mi określić w minutach, ale do czasu, kiedy zalewa się zetnie i zacznie lekko przybrązawiać. Może to jakoś pomoże
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magnecjusz Antonius
Pontifex Maximus

Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 441
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Południowe prowincje Imperium/Kraków
|
Wysłany: Wto 16:17, 31 Maj 2005 Temat postu: |
|
|
Mater castrorum napisał: | Emperor napisał: | Aha.. a jak długo trzymać to w piekarniku? |
Trudno mi określić w minutach, ale do czasu, kiedy zalewa się zetnie i zacznie lekko przybrązawiać. Może to jakoś pomoże  |
Ok. rozumiem. Dzięki Zbliżają sie wakcje, więc będzie czas na wypróbowanie przepisu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mater castrorum
Ekwita
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 17:39, 31 Maj 2005 Temat postu: |
|
|
Dla mnie wakacje wydają się tak odległą przyszłością... A jeszcze dalszą wolne chwile... Ale może znajdę troche czasu i podam jakieś nowe przepisy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magnecjusz Antonius
Pontifex Maximus

Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 441
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Południowe prowincje Imperium/Kraków
|
Wysłany: Wto 23:11, 31 Maj 2005 Temat postu: |
|
|
Mater castrorum napisał: | Dla mnie wakacje wydają się tak odległą przyszłością... A jeszcze dalszą wolne chwile... |
Ale tylko ten czerwiec przeżyć... a potem trzy miesiące wolnego
Cytat: | Ale może znajdę troche czasu i podam jakieś nowe przepisy  |
Będę czekał z niecierpliwością
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mater castrorum
Ekwita
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 18:39, 01 Cze 2005 Temat postu: |
|
|
Emperor napisał: | Ale tylko ten czerwiec przeżyć... a potem trzy miesiące wolnego |
Ale trzeba przeżyć... Może czas będę miała dopiero po wakacjach?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Doris
Bywalec
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:43, 04 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Mater castrorum bardzo ciekawy przepis ) Jak tylko będę mieć okazję, spróbuję
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
innuendo
Civis romanus
Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 0:40, 06 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Przewaga rzymskich potraw jest z garum więc osoby nie lubiące sfermentowanych ryb nie mają czego szukać Dobry jest sernik wg Katona. Robi się go podobnie, jak teraz, ale z mniejszą ilością jaj.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mater castrorum
Ekwita
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 13:38, 06 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Miałam okazję spróbować garum w Biskupinie. Smakowało mi i jest przede wszystkim słone. Jeśłi ktoś nie wie, jak się je robi, wtedy może nawet nie mieć skojarzenia z rybami
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
innuendo
Civis romanus
Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 14:24, 06 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Ja też miałam okazję spróbować, ale sama nazwa odstrasza wielu ludzi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mater castrorum
Ekwita
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 15:04, 06 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Nazwa nie, ale jak się dowiedzą, z czego to jest
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magnecjusz Antonius
Pontifex Maximus

Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 441
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Południowe prowincje Imperium/Kraków
|
Wysłany: Śro 16:14, 06 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Przypuszczam, że uśiwadomienie sobie że robi sie to z wnętrznosci ryby, moze wielu zniechęcić To miało chyba konstystencję pastym, jeśli dobrze pamiętam? Niestety nei było mi dane zakosztować jego smaku.
Ale przypomniało mi sie, że u Marcjalisa w Epigramach było takie zdanie (tu posłuże się książką): "Papilusowi tak cuchnie z ust, że najsilniejszy zapach perfum zamienia się przy nim w odór garum"
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|